Posted by on feb 21, 2014 in Üvegpolcok |

Képzeljünk el egy lakást polc nélkül! Ugye nem sikerül? Minden lakásban található legalább egy polc. Tarthatunk rajta hasznos dolgokat és kevésbé hasznos, viszont szívünknek kedves tárgyakat is.

Aki már unja a hagyományos kialakításokat, szívesen néz ötletesebb megoldások után.  A polcok sem feltétlenül csak praktikusak, lehetnek mellette szépek és formabontóak is. Készülhetnek fából, fémből, és akár üvegből is.

Kifejezetten mutatós és praktikus is, ha a falban már eleve kialakítjuk a helyét. Egyszerű és mégis nagyszerű. A kialakított falnyílásba (az üvegtartókról ne feledkezzünk meg) ilyenkor csak betesszük a méretre vágott üvegeket és már kész is az üvegpolc. Ahhoz, hogy az üveget a nyílásba lehessen helyezni, mindenképpen szükséges néhány mm elhagyás az üveg szélei és a fal között!

Referencia fotóinkon egy épített oszlopot varázsoltak újjá a polcrendszer miatt. A kialakított nyílásokba 8 mm vastagságú átlátszó üvegek kerültek csiszolt élekkel. A vágott üveg szélei különösen élesek, ezért a balesetveszély elkerülése érdekében mindig körbe szoktuk csiszolni.

Érdekessége, hogy nem kizárólag polcként funkcionál, hanem térelválasztóként is a konyha és a nappali között. Mivel nem tömör fa polcokról van szó, hanem átlátszó üvegről, így nagy méretékben növeli a térérzetet is. A villanykapcsolót és a konnektort is erre az épített oszlopra tervezte az építész.

Üvegpolcok esetében mindenképpen vegyük figyelembe, hogy mit szeretnénk tárolni rajta, mert nehéz súlyok esetén (könyvek pl.) az üveget mindenképpen le kell edzeni. Az elhelyezkedése is fontos, mert változó hőmérsékletű helyen (fürdőszoba, konyhában a gáztűzhely mellett stb.), illetve erős hőnek kitéve (pl. közel a lámpához) szintén csak edzett üvegből készülhet.

Az üvegpolcokat elhelyezésüktől függően többféleképpen is lehet rögzíteni. Ez esetben 4-4 db pici, diszkrét polctartó rögzíti az üvegeket. Szabadon álló üvegpolc esetén (ha csak az egyik oldala van rögzítve) egy alumínium sínben is lehet rögzíteni, és ezt a sínt akár tetszőleges RAL színre le is tudjuk festetni.

Lebegő üvegpolcok 1.

Lebegő üvegpolcok 1.

Lebegő üvegpolcok 2.

Lebegő üvegpolcok 2.

Lebegő üvegpolcok 3.

Lebegő üvegpolcok 3.

Share Button